Medya Herkül’e yaptığı özel açıklamada Karadeniz Ereğli’nin geleceğinin bugünden daha güzel olabilmesi adına yürüttükleri çalışmaları ayrıntılarıyla ele alan Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, günümüzde kentin geleceğinin en büyük yatırımı olarak kabul edilen Ereğli Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin geldiği son noktayı anlatarak yorumlarına başladı.
“İLK HEDEF OSB’YDİ"
TSO yönetimine geldikleri zaman dört ana hedef belirlediklerini, bu hedeflerin tamamının da Karadeniz Ereğli ekonomisinin kurtuluşu üzerine olduğunu ifade eden Yaşar Tetiker; “Bu hedefler arasında hemen uygulanabilir olanı OSB’nin rehabilitasyonuydu. OSB’de şahıslar peşinat yatırmış ama taksitini ödememiş, yerler atıl hale gelmiş, üç-beş borucu yatırımcımızın haricinde dar alanda çalışan küçük çaplı birkaç sanayicimiz kalmıştı…”, dedi. Göreve gelir gelmez OSB’yi speküle eden on dokuz firma sahibini OSB’den attıklarını hatırlatan Tetiker, bu 19 firmanın atılmasının çok büyük bir olay olduğunu ve bu firmaların yerine de Karadeniz Ereğli ve OSB’ye hemen yatırım yapabilecek yatırımcıları aldıklarını söyledi. Bu yatırımcılar arasında da proje geliştirmeyen tek bir firmanın kalmadığını, yatırımcılardan altısının da inşaatlarına başladığını hatırlatan Yaşar Tetiker; “OSB’deki bu firmalardan üçü de üretime geçti. Bu gelişmelerin hepsi biz TSO yönetimine geldikten sonra oldu. Biz göreve gelmeden yaklaşık dört yüz işçinin çalıştığı OSB’de bugün yaklaşık bin dört yüz işçi çalışıyor. Bugün bin kişi eklenir, 2016’da da iki bin kişi eklenir. Bizim umudumuz 2015 yılı sonu itibarıyla bu işlerin bitmesiydi; ama ekonomik krizler, üst üste gelen seçimlerin vermiş olduğu olumsuz etkiler bu hedefimize ulaşmamızı altı ay-bir sene kadar erteledi. 2016 yılının altıncı ayında umut ettiğimiz sonucu alacağımızı tahmin ediyorum. OSB’nin rehabilitasyonundan yüzde yüz sonuç aldığımızı söyleyebilirim…”, dedi. Karadeniz Ereğli TSO yönetimi olarak OSB konusunda ilk ve en önemli adımı attıklarını, sırada işçi sayısının arttırılması konusunun olduğunu, o sayının da süratle arttığını belirten Tetiker sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“TEŞVİKTE 5.BÖLGE’YE ALINMALIYIZ”
“Ancak OSB’nin genişlemesi daha büyük bir gelişme olacaktır. Biz OSB’de doğalgaz hattını da çekmişiz elektriğimizi de halletmişiz. Suyumuz bağlanmış, anayolumuz yapılmış. Anayollarımızı tali yollara bağlamak kaldı. Bu da çok basit bir çalışma. Sırada Alaplı Organize Sanayi Bölgesi’nin bitirilmesi konusu var. Haliyle de buraya bir talep olması lazım. Talebin olması için de bu bölgenin 3.Bölge teşvik kapsamından alınıp Düzce gibi 5. Bölge’ye alınması gerekiyor. Bunların hepsi ayrı ayrı sancılar; ama bütün bunların ortadan kaldırılması lazım mı? Bunlar olmadan yatırımcıyı bulamaz mıyız? Buluruz; çünkü limanı olan bir bölge burası. İlave limanlarla da bu özelliğimizi takviye edersek Karadeniz Ereğli bana göre sanayici için her zaman yatırım yapılması gereken cazip bir bölge haline gelir…”
OSB konusu tamamen hallolduktan sonra ele alınması gereken diğer sorunun tersaneler bölgesi olduğunu kaydeden Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, sorun olarak karşılarında olan bir diğer konu olarak da kentteki yükseköğretim öğrencisi sayısının arttırılmasını gördüklerini ifade etti. On bir yıldır ilçedeki yükseköğretim öğrenci sayısının bin dört yüzler seviyesinde kalmasının Karadeniz Ereğli’ye yakışmayan bir tablo olduğunu iddia eden Tetiker, öğrenci sayısının artırılması konusundaki son gelişmeleri şu cümlelerle anlattı:
“ÖĞRENCİ SAYISI YILLARDIR ARTMAMIŞSA BUNUN SEBEBİ SİYASİLERDİR”
“Geçtiğimiz hafta Zonguldak Milletvekilimiz Sayın Faruk Çaturoğlu ile birlikte Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Sayın Mahmut Özer Bey ile görüştük. Üçümüzün yaptığı bir toplantıda Sayın Rektör kendisi göreve geldiği zaman Karadeniz Ereğli’deki öğrenci sayısının bin dört yüz olduğunu, bu sayıyı bin yedi yüze çıkartanın da kendisi olduğunu söyledi. Sayın Rektör öğrenci sayısının bin dört yüzden bin yedi yüze çıkartılmasını kendisi için övgü kabul ediyor. Yani bu işin zorluğunu bize anlatmaya çalışıyor. Bu işlerin Karadeniz Ereğli’de takip edilmemesi öğrenci sayısının yıllarca artmamasındaki temel sebeptir. Bunların başında da ne yazık ki dönemin siyasileri gelmektedir. Siyasiler başta olmak üzere kenti yönetenlerin bu konuyu takip etmemeleri Karadeniz Ereğli için çok büyük bir haksızlık yaratmıştır. Bugün en cılız yerlerde bile en az üç bin beş yüz yükseköğretim öğrencisi var. Düzce’de bile öğrenci sayısı otuz bin sınırını aşmış. Karabük’te bu sayı altmış bine dayanmış. Bu öğrenciler o kentlerin ekonomisini yürüten bir lokomotif haline gelmiş. Bir de Karadeniz Ereğli’ye yapılan haksızlığa bakın. Bu gerçeği siyasiler ve bu kenti yönetenler nasıl görmezden gelmişler?...”
YEREL BASINA ELEŞTİRİ
“…Burada kırk tane gazete var. Bu gerçekler yazılıp çizilmez mi? Basınımızın bu vurdumduymazlığı benim gücüme gidiyor. Bu konuda hiçbir siyasetçi sorgulanmaz mı? Ben bu gerçekleri dile getirdiğim zaman neredeyse günahkar ilan ediliyorum. Ama böyle gösterilmememiz lazım. Bu Yaşar Tetiker’e mahsus bir şey değil. Yaşar Tetiker fani bir insan. Bugün gider, yerine başkası gelir. Toprak altında sultanlar yatıyor. Yavuz Sultan Selim’in bile toprak altında yattığı bir dünyada yaşıyoruz. Biz öldükten sonra da bu işler takip edilmeyecekse Karadeniz Ereğli yarınlarda da bir yerlere gelemez. Açık ve net olarak bu gerçeği belirtmemiz lazım…”
Medya Herkül’e yaptığı özel açıklamada Karadeniz Ereğli’yi kurtaracak olan etmenin kentin iç dinamikleri olduğuna vurgu yapan Tetiker, TSO olarak yükseköğretim öğrenci sayısının arttırılması ve OSB’nin rehabilite edilmesi gibi önemli konularda başarıya ulaşmalarının temel nedeninin kent basını ile birlikte hareket etmeleri olduğunu kaydetti. “Sen eski bir gazetecisin Altan Akçakese. Sen hiç gördün mü bir kurumun her ay basın toplantısı yaparak basını ve kamuoyunu bilgilendirdiğini?”, cümlesiyle TSO’nun her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarının asıl amacını anlatan Tetiker sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“HATALAR MİNİMUMA İNERSE REKABET ORTAMI DOĞAR”
“Biz bu toplantıları neden yapıyoruz? TSO olarak basının sorgulama yapabilmesi için kendilerine fırsat veriyoruz. İşte Karadeniz Ereğli’yi geleceğe taşıyacak kendi iç dinamiklerinin en önemlisi basındır. Basın önce bizi sorgulayacak, siyasetçiyi sorgulayacak; kimin, hangi kurumların hatası, yanlışı, vebali varsa bunları halka doğru biçimde anlatacak. İşte bu olursa halk da örgütlenir ve bu kez de halk Erdemir’i, Belediye’yi, siyasetçileri ve TSO’yu sorgulamaya başlar. Sorgulanabilir bir ortamda da hatalar minimuma iner. Bir de rekabet ortamı oluşur. Rekabet de kaliteyi yaratır. Bunlar basit işler. Ama bu basit işler bile şimdiye kadar yapılmamış…”
Yerel gündemi uzun süredir meşgul eden Tersaneler Bölgesi’nde yapımı düşünülen liman ve kurulacak liman işletmesi ile ilgili son gelişmeleri de yorumlayan Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, konuyla ilgili olarak Zonguldak Milletvekili Çaturoğlu ile birlikte Zonguldak Valisi Ali Kaban’ı ziyaret ettiklerini, Ulaştırma Bakanlığı ve bakanlık müsteşarları nezdinde görüşmeler yaptığını söyledi. Müsteşarlarla görüşmelerinin hala devam ettiğini, Ankara’da kaldığı süre içerisinde önemli temasları olduğunu ve bu görüşmeler sonucunda da tersaneler konusunda iyi bir noktaya gelme ihtimali belirdiğini ifade eden Tetiker; “Ancak tersaneler konusundaki esas sancı kendi tersanecilerimiz arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanıyor. Tersaneler Bölgesi’ni kurtarmak amacıyla oluşturmak istediğimiz liman konusunda öncelikli olarak dört tersanecimiz arasında mutabakat olması lazım. Bu mutabakat sağlandığı takdirde iş bambaşka noktalara gider ve başarılı bir sonuç elde edebiliriz…”, dedi.
Geçtiğimiz günlerde gazetecilerle yaptığı bir sohbette, Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun, kenti yöneten her kesimin sorunların çözümünde ortak ses vermesi olduğunu belirten Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ile olan ilişkilerine de değinen Tetiker, Belediye Başkanı ile her hafta toplantı yaptıklarını hatırlatarak; “Zaten bu ilişkiler bugüne kadar olmadığı için Karadeniz Ereğli bu halde.”, dedi. Eski Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a eleştiriler yönelten Tetiker sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“POSBIYIK’IN İKİ HATASI”
“…Bu OSB konusunu gündeme aldırırken dahi eski yerel idarecilerin bize neler çektirdiklerini gazete arşivlerinden kolaylıkla bulabilirsiniz. Eski Belediye Başkanı bize ve çalışmalarımıza tamamen muhalifti. Sürekli; ‘Ereğli’de zaten Erdemir’den kaynaklanan bir hava kirliliği var. OSB ile ikinci bir hava kirliliğine ben asla müsaade etmem.’, deyip durdu. OSB’ye bu sebeple sürekli ‘Hayır’, dedi. Yıllar sonra da önemli bir itirafta bulunup; ‘Hayatımın iki büyük hatası var: Bunlardan biri OSB’ye hayır demem ikincisi de kurulacak fakülteye hayır demem.‘, demiş. Peki kardeşim bu hatalardan geri dönmemiz mümkün mü? Bu hataları telafi edebilir misin şimdi? Bizim bu konularda bugün ne kadar zorlandığımız ortada…”
“EREĞLİ OSB’NİN BİR BENZERİ YOK”
“Biz bu konularda o dönemlerde de çok yoğun mücadeleler vermiştik. Biz bir kere Türkiye’de en fazla hafriyatı olan bir OSB ile karşılaştık. Neredeyse dağları, tepeleri indirip yepyeni bir OSB yaptık. Ülkede bizimkine benzeyen bir OSB daha yok. Türkiye’nin en masraflı OSB’si Karadeniz Ereğli OSB’dir. Yazıklar olsun! Bize o günlerin şartlarında bu zorluğu çıkarttılar. Ben bu zorlukları bizlere çıkartan herkesi Allah’a havale ediyorum…”
“UYSAL BİZE SAHİP ÇIKIYOR BİZ DE UYSAL’A”
“…O günlerde ne kadar acı çektiğimizi halkımız biliyor. Ama daha önemli olan halkın dinamiklerinin birleşmesiydi. Siyasetçi kendi iradesini ortaya koyarsa ortak irade, ortak akılda ben de varım, derse sorunlar daha kolay çözülür. İşte Uysal’ın yaptığı da bu. O bizi sahipleniyor, biz onu sahipleniyoruz. Siyasiler de bizi sahiplenirlerse biz de kendilerini sahipleniriz. Erdemir zaten Karadeniz Ereğli’nin kaderini belirleyecek en büyük kurum. Karadeniz Ereğli ve Erdemir gönül birlikteliği yaptıktan sonra bizler için aşılamayacak hiçbir sorun yoktur. Zaten mevcut sorunlarına rağmen Karadeniz Ereğli birçok yönden rahat bir yer. Ama biz Karadeniz Ereğli’nin çok çok fazlasını kazanabileceğini gördüğümüz için bugünleri kabul edemiyoruz…”
“HER GÜN BİR ARAYA GELMELİYİZ”
“…Geçmişte ekonomik güç olarak 34 vilayeti geride bırakabilen bir Karadeniz Ereğli gerçeği var. Bugün ise bırakın vilayetleri geçmeyi, ilçelerle yarışır hale gelmişiz. Böyle bir ortamda hiçbirimize durmak ve oturmak yakışmaz. Bırakın haftada bir kez bir araya gelmeyi her gün birkaç saat bir araya gelmeliyiz…”
Özellikle OSB konusunda Eski Belediye Başkanı Posbıyık’ı bu cümlelerle eleştiren TSO Başkanı’nın sözlerinden nasibini alan bir diğer isim de Eski Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’dı. TSO Başkanlığına geldiği ilk günden bu yana Karadeniz Ereğli’nin yaşadığı tüm zaman kayıplarının tek sebebinin Ercan Candan olduğunu iddia eden Tetiker; “Bu kadar açık söylüyorum. Özellikle Tersaneler Bölgesi’nde kurulacak liman için gerekli olan liman şirketinin oluşturulması noktasında bize yaşattıklarını artık konuşmak bile istemiyorum. Onun ismini ağzıma almak da istemiyorum. Ama bu gerçeği halkın bilmesi lazım…”,” dedi. Tetiker, Candan ile ilgili eleştirilerini şu cümlelerle sürdürdü:
“ERCAN CANDAN’I ALLAH’A HAVALE EDİYORUM”
“Bugün her siyasi partinin Zonguldak milletvekilleri bu kent için büyük bir heyecanla çalışmaya başladılar. Hepsi de candan ve samimi biçimde sorunlarımızın çözümünde bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Çünkü onlar da Karadeniz Ereğli'ye büyük bir haksızlık yapıldığını gördüler. Tersaneler konusunda engellendiğimizi de gördüler. Bu engellemenin tamamen siyasetten kaynaklandığını da gördüler. OSB’de, bu engellemelere rağmen Allah’a şükür başarıya ulaştığımızı gördüler. Öğrenci sayısının artırılması ve eski hastane binalarının üniversiteye tahsis edilmesi konusunda da böyle… O tahsis konusunda bile Sayın Candan bize; ‘Bekleyelim.’, dedi. Arkadaş, neden bekleyelim? Demek ki birlik içinde hareket edilince oluyormuş işte. Bugün gayretlerimle beraber kentteki yükseköğretim öğrenci sayısını 3 bin 800’ler seviyesine çıkarttık. Rektör bana bir proje getirdi. O projeyi yaparsam öğrenci sayısını kademeli olarak artıracağı sözünü verdi. Bu söz alınmışken ve ben de bu yönde yatırımlarıma devam ediyorken neden bekleyeyim? Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ) bugüne kadar kentimize çaktığı tek bir çivi bile yok. Yükseköğretim konusunda bugüne kadar ne yapılmışsa Hacı Kadri Yılmaz gibi İbrahim İzmirli gibi eşraflarımız yapmışlar. Bütün bunlar ortadayken sen siyasetçi olarak bu haksızlığa göz yumarsan ben de sana siyasetçi demem. Kusura bakma. Bu siyasetçilerin yaptığı Karadeniz Ereğli’ye ihanet değildir de nedir yani? Biz bir şey yapmaya kalkıyoruz, engelleniyor. Ben de bu adama; ‘Sen nasıl siyasetçisin?’, derim. Candan tersaneler bölgesindeki liman yatırımımızı bile burnumuzdan getirdi. Her şey bitmiş; şirket kuruyoruz , bize en büyük kötülüğü yaptı. Aramıza nifak soktu. Bugüne kadar belki de liman konusu tamamlanmış ve hizmete girmiş olacaktı. Kaç kişi oradan ekmek yiyecekti. Ama Ercan Candan’ın anlamsız davranışları Karadeniz Ereğli’nin geleceği için en önemli yatırımlardan biri olan bu çalışmayı bile geciktirdi. Ben bu sebeple Ercan Candan’ı Allah’a havale ediyorum.”
YORUM YAZ